Τα Παιδιά

Περισσότερα από 15.000 παιδιά έχουν φιλοξενηθεί με τη βοήθεια περίπου 3.000 εθελοντών στις Κατασκηνώσεις, που ίδρυσε ο π. Πυρουνάκης, από το 1932 μέχρι σήμερα.

Από το 1964 στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας, στο βουνό Πατέρkids_theaterας, φιλοξενούνται κάθε χρόνο, δωρεάν, για 21 ημέρες, αγόρια και κορίτσια ηλικίας 6-13 χρόνων. Η δυναμικότητα της Κατασκήνωσης αυξάνεται διαρκώς όπως και ο αριθμός των παιδιών και σήμερα είναι 140 παιδιά/περίοδο.

Την τελευταία δεκαετία έχουν φιλοξενηθεί περισσότερα από 800 παιδιά. τουλάχιστον μία φορά, το καθένα, με τη βοήθεια περισσότερων από 300 εθελοντών.

Αναλυτικά

Τα αγόρια είναι περισσότερα από τα κορίτσια (60%-40%) γεγονός που αποδίδεται σε κοινωνικές και θρησκευτικές προκαταλήψεις των οικογενειών αλλά και στο γεγονός ότι πολλά κορίτσια από τρυφερή ηλικία καλούνται να έχουν τη φροντίδα του σπιτιού και των μικρότερων αδελφών τους.

Τα 2/3 των παιδιών που φιλοξενούνται στη κατασκήνωση έχουν σαν τόπο μόνιμης κατοικίας την Ελευσίνα ενώ το 18% διαμένει στους γειτονικούς Δήμους.

Βασική μας αρχή είναι ότι η Κατασκήνωση είναι ανάγκη για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από καταγωγή, εθνικότητα, φύλο, ηλικία, θρήσκευμα, οικονομική και οικογενειακή κατάσταση και μακάρι να μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε στην κατασκήνωση όλα τα παιδιά μιας πόλης ή μιας περιοχής. Δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι εφικτό για πολλούς και διάφορους προφανείς λόγους.

girls32Έτσι στην κατασκήνωση φιλοξενούνται τα παιδιά με τη μεγαλύτερη ανάγκη, παιδιά με οικονομικά, κοινωνικά και οικογενειακά προβλήματα. Στην κατασκήνωση τα παιδιά είναι απλώς παιδιά με ιδιαιτερότητες που αφορούν μόνο στα ταλέντα και τις δεξιότητές τους.

Μεγάλο μέρος των παιδιών προέρχεται από οικογένειες Ελλήνων οικονομικών μεταναστών που έχουν φθάσει στην Ελευσίνα για να βρουν δουλειά και σιγά-σιγά ενσωματώνονται. Από το 2002 και μετά, παρατηρείται η ομαδική άφιξη οικονομικών μεταναστών αλλά και προσφύγων από άλλες χώρες γεγονός που αποτυπώνεται και στην κατασκήνωση. Μεγάλο μέρος των παιδιών ανήκουν σε μειονοτικές οικογένειες, σε οικογένειες οικονομικών μεταναστών από άλλες χώρες και τα τελευταία χρόνια προσφύγων. Τα παιδιά αυτά αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα περιθωριοποίησης ρατσισμού και κοινωνικού αποκλεισμού.

Η κατασκήνωση τα τελευταία χρόνια είναι ένα πολυπολιτισμικό παγκόσμιο χωριό με ανθρώπους που έχουν φτάσει στην Ελλάδα από δεκάδες χώρες και τις πέντε ηπείρους.

Πολλά από τα παιδιά αντιμετωπίζουν οικογενειακά προβλήματα. Το 1/3 των παιδιών ανήκει σε πολυμελείς οικογένειες με περισσότερα από 3 παιδιά που διαμένουν σε στενόχωρες κατοικίες. Σημαντικό είναι το ποσοστό των μονογονεϊκών οικογενειών ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα παιδιά στερούνται την παρουσία γονιού ή ζουν σε ιδρύματα. Έτσι στην Κατασκήνωση ψάχνουν ανάμεσα στους εθελοντές να βρουν το γονιό που είναι τόσο σημαντικός για την ηλικία τους.

Στις περισσότερες οικογένειες υπάρχουν και σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Το 7% των παιδιών ανήκουν σε οικογένειες με μηνιαίο εισόδημα μικρότερο από 300€ και το 30% σε οικογένειες με εισόδημα μικρότερο από 600€ τον μήνα, κάτω δηλαδή, από το επίσημο όριο φτώχειας. Μόνο το 4 % ανήκει σε οικογένειες με μηνιαίο εισόδημα πάνω από 1.500€ τον μήνα.

Στις αξιολογήσεις τους τα παιδιά, σε ποσοστό 98% λένε ότι τους άρεσε η κατασκήνωση και ότι θέλουν να ξανάρθουν. Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό, αφού επιβεβαιώνει ότι στα παιδιά αρέσει η Κατασκηνωτική ζωή με τις δραστηριότητές της και για αυτό έρχονται για πολλά χρόνια, όσο η ηλικία τους το επιτρέπει.

Συνεργασίες με άλλες ΜΚΟ

Οι Κατασκηνώσεις Χαρούμενα Παιδιά-Χαρούμενα Νιάτα συνεργάζονται με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων και Νοσοκομείων αλλά και με ΜΚΟ που οργανώνουν προγράμματα για παιδιά τους χειμερινούς μήνες. Παιδιά που υποδεικνύονται από τους φορείς αυτούς φιλοξενούνται στην Κατασκήνωση τα καλοκαίρια.

Οι σημαντικότεροι φορείς είναι:

Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας (Φιλική Φωλιά)
Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Ελευσίνας
Κοινωνική Υπηρεσία Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»
Γιατροί του Κόσμου
Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων
Παιδικά Χωριά SOS
Ζάννειο Ορφανοτροφείο
Φίλοι του Παιδιού
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Για να επικοινωνήσετε με τις Κατασκηνώσεις Χαρούμενα Παιδιά-Χαρούμενα Νιάτα για θέματα φιλοξενίας παιδιών επιλέξτε Επικοινωνία