Κατασκήνωση 2013

Κατασκήνωση 2013

Mια από τις καλύτερες Κατασκηνώσεις γεμάτη με χαρούμενα παιδικά και νεανικά πρόσωπα, κέφι, δημιουργία, συστηματική προσπάθεια, έντονα συναισθήματα, φροντίδα, αποδοχή και αγάπη. Μόνο όσοι συμμετείχαν και όσοι ήρθαν να δουν παιδιά και εθελοντές σε δράση, ξέρουν το τι πραγματικά σημαίνουν στην εποχή μας οι Κατασκηνώσεις Χαρούμενα Παιδιά-Χαρούμενα Νιάτα.

•    81 χρόνια δράσης των Κατασκηνώσεων Χαρούμενα Παιδιά-Χαρούμενα Νιάτα!
•    Από το 1952 συνεχώς μέχρι σήμερα, για 61 χρόνια, στον Άγιο Γεώργιο Μάνδρας στο όρος Πατέρας.
•    Περισσότερα από 5.400 παιδιά έχουν φιλοξενηθεί στις Κατασκηνώσεις του Πατέρα.
•    Κατασκήνωση του 2013: Ένα παγκόσμιο χωριό με 205 κατοίκους από 21 χώρες του κόσμου!
•    Η Κατασκήνωση λειτούργησε σύμφωνα με τα ISO 9001 και 22000 αλλά και με άδεια της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής.
•    Περισσότερες από 20 εταιρείες, ιδρύματα και οργανισμοί (θα αναφερθούν αναλυτικά στο επόμενο) ήταν χορηγοί της φετινής προσπάθειας.

Χαρούμενα Παιδιά

Φιλοξενήθηκαν δωρεάν 132 παιδιά, από 12 διαφορετικούς τόπους καταγωγής (Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία, Νιγηρία, Κένυα, Σρι Λάνκα, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Πολωνία, Ισπανία, Γεωργία, Ρουμανία).
Τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια 6-12 χρόνων, έζησαν για 20 μέρες σε μια κοινωνία που δεν κάνει διακρίσεις που αφορούν το όνομα, το φύλο, την καταγωγή, το θρήσκευμα, την οικογενειακή ή την οικονομική κατάσταση. Έζησαν χαρούμενα σε μια κοινωνία οργανωμένη που τους έδωσε τις ευκαιρίες  να ανακαλύψουν και να αναδείξουν ταλέντα και δεξιότητες τους στις Τέχνες και τον Αθλητισμό και να ζήσουν μαζί με άλλα χωρίς πείνα, βία και αποκλεισμούς.

Χαρούμενα Νιάτα

Για να οργανωθεί και να λειτουργήσει η Κατασκήνωση 96 Άνθρωποι αφιέρωσαν χρόνο και γνώσεις και δούλεψαν χειρονακτικά και πνευματικά.
Κανένας από αυτούς δεν αμείφθηκε. Ήταν όλοι τους εθελοντές!
Στην Κατασκήνωση, όλο το διάστημα βοήθησαν 70 εθελοντές, οι 45 σαν επιτελείο ή ομαδάρχες, ενώ άλλοι 15 βοήθησαν για μικρότερο χρονικό διάστημα.
Οι περισσότεροι από τους εθελοντές είναι νέοι, επιστήμονες, μηχανικοί ή φοιτητές, που έρχονται στην Κατασκήνωση για να προσφέρουν, μέσα από συγκεκριμένους ρόλους, στα παιδιά και να μάθουν τι είναι ο πραγματικός εθελοντισμός, το πώς οργανώνεται και λειτουργεί μια κοινωνία προσφοράς και το πώς μπορούν να συμβιώσουν για ένα μήνα με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους σε ένα χώρο απόλυτα διαφορετικό από τις πόλεις και τα Πανεπιστήμια δίνοντας και παίρνοντας χαρά.
13 ήταν οι ξένοι εθελοντές που ήρθαν από τη την Τσεχία, την Ισπανία, την Ταϊβάν, το Βιετνάμ, την Γαλλία, την Ιταλία, τη Χώρα των Βάσκων και την Ουκρανία.