Το τολμήσαμε και τελικά τα καταφέραμε πολύ καλά!
Σε μια πολύ περίεργη συγκυρία, εν μέσω πανδημίας με πολλούς περιορισμούς και επιπλέον μέτρα και έξοδα πήραμε το ρίσκο να λειτουργήσει η Κατασκήνωση γιατί ξέραμε ότι τα παιδιά μετά από μήνες εγκλεισμού και με πρόσθετες φοβίες την είχαν ανάγκη.
Μικροί και μεγάλοι μόλις περνούσαν την κλειστή πύλη της Κατασκήνωσης τα ξεχνούσαν όλα και ο χώρος γέμιζε με χαρούμενα παιδικά και νεανικά πρόσωπα, κέφι, δημιουργία, συστηματική προσπάθεια, έντονα συναισθήματα, φροντίδα, αποδοχή και αγάπη. Μια διαφορετική αλλά εξαιρετική Κατασκήνωση προστέθηκε στις επιτυχημένες Κατασκηνώσεις των τελευταίων χρόνων.
Παιδιά και εθελοντές δημιουργήσαμε μια κοινωνία σεβασμού του άλλου, υπερασπιστήκαμε έμπρακτα τα δικαιώματα των παιδιών, τους παρείχαμε εξαιρετική διατροφή και δείξαμε σε όλους ότι δεν είναι ουτοπία μια εξελιγμένη, καλλιεργημένη και δίκαιη κοινωνία.
• Συμπληρώθηκαν 88 χρόνια δράσης των Κατασκηνώσεων Χαρούμενα Παιδιά-Χαρούμενα Νιάτα!
• Από το 1952, συνεχώς μέχρι σήμερα για 68 χρόνια, οργανώνουμε Κατασκηνώσεις στον Άγιο Γεώργιο Μάνδρας στο όρος Πατέρας όπου έχουν φιλοξενηθεί περισσότερα από 5.800 παιδιά της μεγάλης ανάγκης.
• Η Κατασκήνωση του 2020 ήταν ένα παγκόσμιο χωριό με 150 κατοίκους από 15 χώρες του κόσμου!
• Η Κατασκήνωση λειτούργησε σύμφωνα με τα ISO 9001 και 22000 και μετά από άδεια λειτουργίας του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής.
• Εφαρμόστηκαν σχολαστικά όλα τα μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας και έτσι όλοι, παιδιά και εθελοντές, έφυγαν απολύτως υγιείς.
• Περισσότερες από 15 εταιρείες, ιδρύματα και οργανισμοί, που θα αναφερθούν αναλυτικά στο επόμενο newsletter, ήταν χορηγοί της φετινής προσπάθειας.
Δεν υπήρχε επισκεπτήριο και έτσι κανένα παιδί δε θέλησε να αποχωρήσει νωρίτερα ενώ οι πολλοί φίλοι και φίλες που πάντα έρχονται στη Γιορτή των φίλων δεν είχαν, δυστυχώς, τη δυνατότητα να δουν παιδιά και εθελοντές σε δράση.
Φιλοξενήθηκαν δωρεάν 90 παιδιά, από 11 διαφορετικούς τόπους καταγωγής (Ελλάδα, Αλβανία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Συρία, Κουρδιστάν, Γαλλία, Σενεγάλη, Κονγκό, Τανζανία, Φιλανδία). Κάποια από αυτά δεν μιλούσαν Ελληνικά αφού είναι ασυνόδευτα ανήλικα.
Τα παιδιά, 49 αγόρια και 41 κορίτσια 6-12 χρόνων, έζησαν για 14 μέρες σε μια κοινωνία που δεν κάνει διακρίσεις που αφορούν το όνομα, το φύλο, την καταγωγή, το θρήσκευμα, την οικογενειακή ή την οικονομική κατάσταση. Έζησαν υγιή και χαρούμενα σε μια κοινωνία οργανωμένη που τους έδωσε τις ευκαιρίες να ανακαλύψουν και να αναδείξουν τα ταλέντα και τις δεξιότητες τους στις Τέχνες και τον Αθλητισμό και να ζήσουν μαζί με άλλα χωρίς πείνα, βία και αποκλεισμούς.
60 Άνθρωποι από 7 χώρες του κόσμου (Ελλάδα, Αγγλία, Φιλανδία, Τσεχία, Συρία, Αλβανία, Ουζμπεκιστάν) αφιέρωσαν χρόνο και γνώσεις και δούλεψαν χειρονακτικά και πνευματικά για να οργανωθεί και να λειτουργήσει η Κατασκήνωση. Κανένας από αυτούς δεν αμείφθηκε. Ήταν όλοι τους εθελοντές!
Στην Κατασκήνωση, όλο το διάστημα βοήθησαν 51 εθελοντές, που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα, σαν επιτελείο ή ομαδάρχες, ενώ άλλοι 9 βοήθησαν για μικρότερο χρονικό διάστημα.
Πρόσφεραν τον καλύτερο εαυτό τους και τους ευχαριστούμε θερμά όλους.