Κατασκήνωση 2018

Mια πολύ καλή Κατασκήνωση προστέθηκε στις επιτυχημένες Κατασκηνώσεις των τελευταίων χρόνων, γεμάτη με χαρούμενα παιδικά και νεανικά πρόσωπα, κέφι, δημιουργία, συστηματική προσπάθεια, έντονα συναισθήματα, φροντίδα, αποδοχή και αγάπη. Μόνο όσοι συμμετείχαν και όσοι ήρθαν να δουν παιδιά και εθελοντές σε δράση, ξέρουν τι πραγματικά σημαίνουν στην εποχή μας οι Κατασκηνώσεις Χαρούμενα Παιδιά-Χαρούμενα Νιάτα.
Φτιάξαμε, παιδιά και εθελοντές, μια κοινωνία σεβασμού του άλλου, υπερασπιστήκαμε έμπρακτα τα δικαιώματα των παιδιών, τους παρείχαμε εξαιρετική διατροφή και δείξαμε, σε παιδιά και νέους, ότι δεν είναι ουτοπία να είναι μέλη μιας εξελιγμένης, καλλιεργημένης και δίκαιης κοινωνίας.

• Συμπληρώθηκαν 86 χρόνια δράσης των Κατασκηνώσεων Χαρούμενα Παιδιά-Χαρούμενα Νιάτα!
• Από το 1952, συνεχώς μέχρι σήμερα για 66 χρόνια, οργανώνουμε Κατασκηνώσεις στον Άγιο Γεώργιο Μάνδρας στο όρος Πατέρας όπου έχουν φιλοξενηθεί περισσότερα από 5.700 παιδιά της μεγάλης ανάγκης.
• Η Κατασκήνωση του 2018 ήταν ένα παγκόσμιο χωριό με 200 κατοίκους από 20 χώρες του κόσμου!
• Η Κατασκήνωση λειτούργησε σύμφωνα με τα ISO 9001 και 22000 και μετά από άδεια λειτουργίας του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής.
• Περισσότερες από 15 εταιρείες, ιδρύματα και οργανισμοί, που θα αναφερθούν αναλυτικά στο επόμενο newsletter, ήταν χορηγοί της φετινής προσπάθειας.

Ξεχωριστή ήταν η μέρα που βρέθηκε μαζί μας, κοντά στα παιδιά, η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής σκηνής που παρουσίασε την καταπληκτική παράσταση «Η επιστροφή του Καραγκιόζη στην πατρίδα».

Χαρούμενα Παιδιά

Φιλοξενήθηκαν δωρεάν 128 παιδιά, από 11 διαφορετικούς τόπους καταγωγής (Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Συρία, Τουρκία, Αιθιοπία, Κουρδιστάν, Ουγκάντα, Καζακστάν). Κάποια από αυτά δεν μιλούσαν Ελληνικά, είναι ασυνόδευτα ανήλικα.
Τα παιδιά, 64 αγόρια και 64 κορίτσια 6-12 χρόνων, έζησαν για 20 μέρες σε μια κοινωνία που δεν κάνει διακρίσεις που αφορούν το όνομα, το φύλο, την καταγωγή, το θρήσκευμα, την οικογενειακή ή την οικονομική κατάσταση. Έζησαν χαρούμενα σε μια κοινωνία οργανωμένη που τους έδωσε τις ευκαιρίες να ανακαλύψουν και να αναδείξουν τα ταλέντα και τις δεξιότητες τους στις Τέχνες και τον Αθλητισμό και να ζήσουν μαζί με άλλα χωρίς πείνα, βία και αποκλεισμούς.

Χαρούμενα Νιάτα

90 Άνθρωποι αφιέρωσαν χρόνο και γνώσεις και δούλεψαν χειρονακτικά και πνευματικά για να οργανωθεί και να λειτουργήσει η Κατασκήνωση. Κανένας από αυτούς δεν αμείφθηκε. Ήταν όλοι τους εθελοντές!
Στην Κατασκήνωση, όλο το διάστημα βοήθησαν 49 εθελοντές, που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα, σαν επιτελείο ή ομαδάρχες, ενώ άλλοι 12 βοήθησαν για μικρότερο χρονικό διάστημα.
Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν οι 9 ξένοι εθελοντές που ήρθαν από την Τσεχία, την Ισπανία, τη Ρωσία, την Τουρκία, την Κροατία και το πολύ μακρινό Μεξικό!
Οι περισσότεροι από τους εθελοντές είναι νέοι, επιστήμονες, παιδαγωγοί, μηχανικοί ή φοιτητές, που έρχονται στην Κατασκήνωση για να προσφέρουν, μέσα από συγκεκριμένους ρόλους, στα παιδιά και να μάθουν τι είναι ο πραγματικός εθελοντισμός, το πώς οργανώνεται και λειτουργεί μια κοινωνία προσφοράς και το πώς μπορούν να συμβιώσουν για ένα μήνα με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους σε ένα χώρο απόλυτα διαφορετικό από τις πόλεις και τα Πανεπιστήμια δίνοντας και παίρνοντας χαρά.
Πρόσφεραν τον καλύτερο εαυτό τους και τους ευχαριστούμε θερμά όλους.