Σεμινάρια εκπαίδευσης εθελοντών 2019. Γιατί γίνονται;

Η οικονομική κρίση και τα κοινωνικά προβλήματα δεν προβλέπεται να τελειώσουν σύντομα και έτσι η φτώχεια των πολλών και η περιορισμένη κοινωνική φροντίδα, για όσους έχουν την ανάγκη της, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Στην διπλανή μας πόρτα ζουν παιδιά ακούσια θύματα κάθε είδους πολέμων, καταστροφών και αδικιών. Κάποια από αυτά μάλιστα ζουν σε Ιδρύματα αφού δεν έχουν ή είναι σαν να μην έχουν γονείς.

Θέλουμε και κάνουμε  όσα μπορούμε περισσότερα για τα παιδιά. Όμως θέλουμε να τα κάνουμε και όσο μπορούμε καλύτερα. Το Καραβάνι συνεχίζει το ταξίδι του και η Κατασκήνωση του 2019 πλησιάζει. Όλα εξαρτώνται από εμάς τους εθελοντές. Από τον αριθμό και τον διαθέσιμο χρόνο μας,  τα οικονομικά του Σωματείου και τις χορηγίες. Πρέπει να είμαστε πολλοί, να βρίσκουμε χρήματα, να κάνουμε έργα και δουλειές στην Κατασκήνωση, να βρίσκουμε χρόνο για όλα αυτά.

Πρέπει να τα έχουμε όλα στην εντέλεια μόλις έρθουν τα πούλμαν με τα παιδιά. Και τότε πρέπει να μπορούμε να αποδείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι, προετοιμασμένοι, εκπαιδευμένοι για να ζήσουμε 20 μέρες μαζί τους και να τα στηρίξουμε ψυχοκοινωνικά. Το καλό φαϊ, οι καλές προθέσεις και το κέφι είναι σημαντικά αλλά δεν αρκούν ειδικά όταν παρουσιάζονται δυσκολίες. Η συμβίωση είναι δύσκολη και γίνεται δυσκολότερη όταν τα παιδιά έρχονται κουβαλώντας και πολλά προβλήματα.  Όλοι μας χρειαζόμαστε εκπαίδευση και αυτό θα γίνει με τα σεμινάρια και τις κοινές δράσεις

Ξεκινάμε λοιπόν! Η πρώτη συνάντηση είναι την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019 στις 7 στα Γραφεία.  Θα εξηγήσουμε το σκεπτικό και τις νέες ιδέες των σεμιναρίων και θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση επιτροπών για τα επιμέρους προγράμματα (Όμιλοι, Ψυχαγωγία, κλπ) που θα πρέπει να ετοιμαστούν μέχρι την 15η Ιουνίου 2019.

Όπως φαίνεται και από το πρόγραμμα, τα βιωματικά σεμινάρια, προσεγγίζουν θέματα ιδιαίτερης παιδαγωγικής και ψυχοκοινωνικής βαρύτητας και είναι σημαντικό να τα παρακολουθήσουν όλοι όσοι ασχολούνται με τις εθελοντικές μας δράσεις ενώ τα σεμινάρια του Ιουνίου είναι υποχρεωτικά για όλους όσους θα είναι στελέχη της Κατασκήνωσης του 2019.

Ο σχεδιασμός και η οργάνωση των σεμιναρίων βασίστηκε σε παρατηρήσεις, σχόλια και προτάσεις των εθελοντών και έγινε από τις επιστημονικές μας Σύμβουλους Μαρία Πυρουνάκη-Λιωνή και Μαρία Σπάτουλα με την συμβολή των Πέτρου Καλλίτση και Μάρθας Δελή. Σκεφθείτε όλα αυτά και μιλήστε σε φίλες και φίλους που θέλουν να ανέβουν στην Κατασκήνωση για να τους φέρετε στα σεμινάρια.