Η Κατασκήνωση του 2023 πέρασε στην ιστορία μας

Ξεκινήσαμε τη Κατασκήνωση με τους καλύτερους οιωνούς. Τα παιδιά ήταν περισσότερα από τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας και των περιορισμών και οι εθελοντές, που μπορούσαν να διαθέσουν χρόνο για να είναι στην Κατασκήνωση, περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά.
Οι ζημιές, που προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021 στις εγκαταστάσεις μας, έχουν αποκατασταθεί ενώ οι εργασίες στο καμένο δάσος προχωρούν αλλά είναι δύσκολες και χρονοβόρες.
Δαπανήσαμε περισσότερα χρήματα και διατηρήσαμε την ίδια ποιότητα στην σίτιση παρά τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές τροφίμων και καυσίμων.
Πολλά νέα χαμογελαστά πρόσωπα προστέθηκαν στη μεγάλη ομάδα των εθελοντών, που φροντίζει να είναι όλα στην εντέλεια σε όλη τη διάρκεια της Κατασκήνωσης.
Τα παιδιά μόλις πέρασαν την πύλη της Κατασκήνωσης ξέχασαν τις δύσκολες μέρες που έζησαν το χειμώνα και με μπροστάρηδες τους εθελοντές γέμισαν το χώρο με κέφι, δημιουργικότητα, συστηματική προσπάθεια, έντονα συναισθήματα, φροντίδα, αποδοχή και αγάπη. Παιδιά και εθελοντές δημιουργήσαν μια κοινωνία σεβασμού του άλλου, υπερασπιστήκαν έμπρακτα τα δικαιώματα των παιδιών, και απέδειξαν ότι δεν είναι ουτοπία μια εξελιγμένη, καλλιεργημένη και δίκαιη κοινωνία.
Οι φωτιές, που έπληξαν τη χώρα και ειδικά εκείνες στη Δυτική Αττική, δημιούργησαν προβλήματα στη λειτουργία της φετινής Κατασκήνωσης αφού οι αρχές επέβαλαν αναστολή της λειτουργίας της.
Τα παιδιά έφυγαν ξαφνικά μετά από 15 μέρες χωρίς να προλάβουν να φοβηθούν αλλά και να καταλάβουν τι έγινε ενώ οι εθελοντές που έμειναν πίσω για να μαζέψουν τον εξοπλισμό ήταν απαρηγόρητοι και δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί να τελειώσει έτσι μια όμορφη χρονιά.

Στοιχεία για τη Κατασκήνωση του 2023
• Συμπληρώθηκαν 91 χρόνια δράσης των Κατασκηνώσεων Χαρούμενα Παιδιά-Χαρούμενα Νιάτα!
• Για 71 χρόνια, από το 1952 συνεχώς μέχρι σήμερα, οργανώνουμε Κατασκηνώσεις στον Άγιο Γεώργιο Μάνδρας στο όρος Πατέρας, όπου έχουν φιλοξενηθεί περισσοτερα από 6.000 παιδιά της μεγάλης ανάγκης.
• Η Κατασκήνωση του 2023 ήταν ένα παγκόσμιο χωριό με 198 κατοίκους από 19 χώρες του κόσμου!
• Η Κατασκήνωση λειτούργησε σύμφωνα με τα ISO 9001 και 22000 και μετά από άδεια λειτουργίας του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής. Στη διάρκεια της Κατασκήνωσης έγιναν 4 επιθεωρήσεις των εγκαταστάσων και του τρόπου λειτουργίας και όλα βρέθηκαν σύμφωνα με τις απαιτήσεις των διατάξεων.
• Η σίτιση και διαμονή ήταν, όπως πάντα, υψηλών προδιαγραφών με αποτέλεσμα όλοι, παιδιά και εθελοντές, να μην αρρωστήσουν και να φύγουν υγιείς και …βαρύτεροι!
• Χορηγοί της φετινής προσπάθειας ήταν περισσότερες από 20 εταιρείες, ιδρύματα και οργανισμοί και πολλοί φίλοι, που θα αναφερθούν αναλυτικά στο επόμενο newsletter, που πρόσφεραν χρήματα, τρόφιμα και υλικά.
Ούτε αυτή τη χρονιά φίλοι και φίλες, που πάντα έρχονται στη Γιορτή των φίλων, δεν είχαν, δυστυχώς, τη δυνατότητα να δουν παιδιά και εθελοντές σε δράση.

Χαρούμενα Παιδιά
123 παιδιά, από 16 διαφορετικούς τόπους καταγωγής (Ελλάδα, Ουκρανία, Αλβανία, Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ, Σενεγάλη, Ν.Αφρική, Κονγκό, Ισπανία, Συρία, Αρμενία, Αιθιοπία, Τουρκία, Κολομβία, Σρι Λάνκα) φιλοξενήθηκαν δωρεάν στην Κατασκήνωση. Τα παιδιά υποδείχθηκαν από τη Φιλική Φωλιά Ελευσίνας και άλλους 8 φορείς υποδοχής (Ιδρύματα, Ξενώνες κ.α.) Κάποια από αυτά δεν μιλούσαν Ελληνικά αφού είναι ασυνόδευτα ανήλικα.
Τα παιδιά, 68 αγόρια και 55 κορίτσια 6-12 χρόνων, έζησαν για 15 μόνο μέρες σε μια κοινωνία που δεν κάνει διακρίσεις που αφορούν το όνομα, το φύλο, την καταγωγή, το θρήσκευμα, την οικογενειακή ή την οικονομική κατάσταση. Έζησαν υγιή και χαρούμενα σε μια κοινωνία οργανωμένη, που τους έδωσε τις ευκαιρίες να ανακαλύψουν και να αναδείξουν τα ταλέντα και τις δεξιότητες τους στις Τέχνες και τον Αθλητισμό και να ζήσουν μαζί με άλλα χωρίς πείνα, βία και αποκλεισμούς.

Χαρούμενα Νιάτα
75 Άνθρωποι από 7 χώρες του κόσμου (Ελλάδα, Ισπανία, Αλβανία, Αργεντινή, Σρι Λάνκα, Ουζμπεκιστάν, Μαυροβούνιο) αφιέρωσαν ελεύθερο χρόνο και γνώσεις και δούλεψαν χειρονακτικά και πνευματικά για να οργανωθεί και να λειτουργήσει η Κατασκήνωση. Κανένας από αυτούς δεν αμείφθηκε. Ήταν όλοι τους εθελοντές!
Στην Κατασκήνωση, όλο το διάστημα βοήθησαν 55 εθελοντές, σαν επιτελείο ή ομαδάρχες, ενώ άλλοι 20 βοήθησαν για μικρότερο χρονικό διάστημα κυρίως σε υποστηρικτικούς ρόλους. Πρόσφεραν τον καλύτερο εαυτό τους και τους ευχαριστούμε θερμά όλους.