Κατασκήνωση 2021

Το τολμήσαμε και αυτή τη χρονιά να λειτουργήσουμε την Κατασκήνωση μέσα στην πανδημία και τα καταφέραμε πολύ καλά!
Με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που τηρήσαμε κατά γράμμα, με λιγότερα παιδιά από όσα μπορούμε να φιλοξενήσουμε, με περισσότερα έξοδα για υλικά και μέσα κατά της πανδημίας, αλλά και πολλά νέα χαμογελαστά πρόσωπα εθελοντών πήραμε το ρίσκο να ζήσουμε με τα παιδιά στην Κατασκήνωση γιατί ξέραμε ότι τα παιδιά μετά από μήνες εγκλεισμού και με πρόσθετες φοβίες την είχαν ανάγκη.
Μικροί και μεγάλοι με εμβόλια και κάθε είδους test μόλις περνούσαν την κλειστή πύλη της Κατασκήνωσης ξεχνούσαν τις δύσκολες μέρες που έζησαν το χειμώνα και γέμιζαν το χώρο με κέφι, δημιουργικότητα, συστηματική προσπάθεια, έντονα συναισθήματα, φροντίδα, αποδοχή και αγάπη. Μια ακόμα εξαιρετική Κατασκήνωση προστέθηκε στις επιτυχημένες Κατασκηνώσεις των τελευταίων χρόνων.
Παιδιά και εθελοντές δημιουργήσαμε μια κοινωνία σεβασμού του άλλου, υπερασπιστήκαμε έμπρακτα τα δικαιώματα των παιδιών, τους παρείχαμε εξαιρετική διατροφή και δείξαμε σε όλους ότι δεν είναι ουτοπία μια εξελιγμένη, καλλιεργημένη και δίκαιη κοινωνία.

• Συμπληρώθηκαν 89 χρόνια δράσης των Κατασκηνώσεων Χαρούμενα Παιδιά-Χαρούμενα Νιάτα!
• Από το 1952, συνεχώς μέχρι σήμερα για 69 χρόνια, οργανώνουμε Κατασκηνώσεις στον Άγιο Γεώργιο Μάνδρας στο όρος Πατέρας όπου έχουν φιλοξενηθεί περισσότερα από 5.900 παιδιά της μεγάλης ανάγκης.
• Η Κατασκήνωση του 2021 ήταν ένα παγκόσμιο χωριό με 160 κατοίκους από 14 χώρες του κόσμου!
• Η Κατασκήνωση λειτούργησε σύμφωνα με τα ISO 9001 και 22000 και μετά από άδεια λειτουργίας του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής.
• Εφαρμόστηκαν σχολαστικά όλα τα μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, ενώ η σίτιση και διαμονή ήταν, όπως πάντα, υψηλών προδιαγραφών με αποτέλεσμα όλοι, παιδιά και εθελοντές, να μην αρρωστήσουν και να φύγουν απολύτως υγιείς.
• Περισσότερες από 18 εταιρείες, ιδρύματα και οργανισμοί, που θα αναφερθούν αναλυτικά στο επόμενο newsletter, ήταν χορηγοί της φετινής προσπάθειας προσφέροντας χρήματα, τρόφιμα και υλικά.
Δεν υπήρχε επισκεπτήριο και οι πολλοί φίλοι και φίλες που πάντα έρχονται στη Γιορτή των φίλων δεν είχαν, δυστυχώς ούτε αυτή τη χρονιά, τη δυνατότητα να δουν παιδιά και εθελοντές σε δράση.

Χαρούμενα Παιδιά

Φιλοξενήθηκαν δωρεάν 90 παιδιά, από 12 διαφορετικούς τόπους καταγωγής (Ελλάδα, Αλβανία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Συρία, Κουρδιστάν, Ρωσία, Κονγκό, Σομαλία, Ισπανία, Βραζιλία, Γεωργία). Κάποια από αυτά δεν μιλούσαν Ελληνικά αφού είναι ασυνόδευτα ανήλικα.
Τα παιδιά, 50 αγόρια και 40 κορίτσια 6-12 χρόνων, έζησαν για 18 μέρες σε μια κοινωνία που δεν κάνει διακρίσεις που αφορούν το όνομα, το φύλο, την καταγωγή, το θρήσκευμα, την οικογενειακή ή την οικονομική κατάσταση. Έζησαν υγιή και χαρούμενα σε μια κοινωνία οργανωμένη που τους έδωσε τις ευκαιρίες να ανακαλύψουν και να αναδείξουν τα ταλέντα και τις δεξιότητες τους στις Τέχνες και τον Αθλητισμό και να ζήσουν μαζί με άλλα χωρίς πείνα, βία και αποκλεισμούς.

Χαρούμενα Νιάτα

75 Άνθρωποι από 7 χώρες του κόσμου (Ελλάδα, Αγγλία, Ισπανία, Πολωνία, Τσεχία, Ιρλανδία, Αλβανία) αφιέρωσαν ελεύθερο χρόνο και γνώσεις και δούλεψαν χειρονακτικά και πνευματικά για να οργανωθεί και να λειτουργήσει η Κατασκήνωση. Κανένας από αυτούς δεν αμείφθηκε. Ήταν όλοι τους εθελοντές!
Στην Κατασκήνωση, όλο το διάστημα βοήθησαν 57 εθελοντές, σαν επιτελείο ή ομαδάρχες, ενώ άλλοι 18 βοήθησαν για μικρότερο χρονικό διάστημα.
Πρόσφεραν τον καλύτερο εαυτό τους και τους ευχαριστούμε θερμά όλους.