Η πυρκαγιά καταστρέφει το αγαπημένο μας βουνό

Επί πέντε ημέρες καίγονταν το αγαπημένο μας βουνό και όλη η γύρω περιοχή. Η καταστροφή είναι τεράστια κυρίως για το δάσος και τα πλάσματα που φιλοξενεί.
Η Κατασκήνωση έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της σώθηκε εξαιτίας της αντιπυρικής προστασίας που είχαμε φροντίσει να υπάρχει, αλλά και χάρις στους εθελοντές και τους φίλους της κατασκήνωσης που από την πρώτη στιγμή έτρεξαν για να προστατέψουν τη μικρή μας ουτοπία. Δεκάδες άνθρωποι Έλληνες και μετανάστες, πρώην παιδιά της κατασκήνωσης ή φίλοι που απλά έχουν ακούσει για εμάς βρεθήκαμε, παλέψαμε μαζί και τα καταφέραμε αποδεικνύοντας ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!
Θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πυροσβέστες που πάλευαν επί πέντε ημέρες με το θεριό, στις εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας και τους κατοίκους των γύρω περιοχών που έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιορίσουν τη φωτιά, στους γείτονες μας στον Άγιο Γεώργιο που μαζί προστατέψαμε τον οικισμό και στους Πολωνούς πυροσβέστες που βρέθηκαν δίπλα μας για να μας βοηθήσουν με υποδειγματική οργάνωση και εξοπλισμό, αποδεικνύοντας ότι οι λαοί του κόσμου έχουμε τα ίδια προβλήματα και ανάγκες.
Πρέπει να πούμε όμως και ένα μεγάλο «γιατί;». Για την απουσία συντονισμού και οργάνωσης των δυνάμεων της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας. Ένα μεγάλο «γιατί;». Για την ανυπαρξία οποιουδήποτε συνολικού σχεδίου να ανακοπεί η φωτιά, που αφέθηκε με μηδενικό αέρα να απλωθεί σε όλες τις πλαγιές των βουνών και να κάψει τα πάντα. Ένα μεγάλο «γιατί;» για την απουσία πρόληψης, για τον ελλιπή εξοπλισμό του Π.Σ. και για την υποστελέχωση του, που είναι πολιτικές επιλογές δεκαετιών.
Δεσμευόμαστε ότι θα προστατέψουμε τα βουνά μας για να ζωντανέψουν ξανά και ότι θα ξανά φτιάξουμε με πολύ αγάπη και μεράκι όλες τις καταστροφές που έγιναν στην Κατασκήνωση!

Στις φωτογραφίες, το βουνό μας, ο Πατέρας, πριν από τη μεγάλη πυρκαγιά
και ό,τι απέμεινε από την κοιλάδα μετά το πέρασμα της

Μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών από την πυρκαγιά

Μπορεί να έγινε το μικρότερο κακό στις εγκαταστάσεις της Κατασκήνωσης από την τεράστια πυρκαγιά, όμως ζημιές υπάρχουν και χρειάζονται δουλειά και χρήματα. Το σύστημα πυρόσβεσης (αντλιοστάσιο, πυροσβεστήρες, μάνικες, σωλήνες, βάνες κλπ) άντεξε αλλά έχει φθορές, το σύστημα ύδρευσης (σωλήνες, πιεστικά, βάνες κλπ) το ίδιο, ενώ το νότιο και δυτικό τμήμα του δάσους εντός της Κατασκήνωσης χρειάζεται πολλές χωματουργικές εργασίες και το κυριότερο πολλές εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης των καμμένων.
Με τη βοήθεια εθελοντών, φίλων και χορηγών η Κατασκήνωση θα λειτουργήσει όπως πρέπει τον Ιούλιο του 2022 και τα παιδιά θα είναι εκεί, όχι όμως και πολλά από τα δέντρα τους.