Κατασκήνωση 2022

Aπό τις αρχές της Άνοιξης, με πολλές εξορμήσεις καταφέραμε να αποκαταστήσουμε έγκαιρα τις ζημιές που προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021 στις υδραυλικές, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και το σύστημα πυρόσβεσης ενώ μια νέα μεγαλύτερη και ομορφότερη Παιδική Χαρά τραβούσε τα βλέματα μικρών και μεγάλων, μόλις έφταναν στην Κατασκήνωση.
Για τρίτη χρονιά τολμήσαμε να λειτουργήσουμε την Κατασκήνωση σε καιρό πανδημίας. Τα χαλαρά υγειονομικά πρωτόκολλα, που «συστήνονταν» από τις αρχές, αυστηροποιήθηκαν από εμάς και όλοι έμπαιναν στην Κατασκήνωση με επίσημα αρνητικά rapid tests, ενώ αλλαγές στο πρόγραμμα μείωναν τις πιθανότητες διασποράς του ιού.
Φιλοξενήσαμε περισσότερα παιδιά απ΄ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια, δαπανήσαμε περισσότερα χρήματα για υλικά και μέσα κατά της πανδημίας και διατηρήσαμε την ίδια ποιότητα στην σίτιση παρά τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές τροφίμων και καυσίμων.
Πολλά νέα χαμογελαστά πρόσωπα προστέθηκαν στη μεγάλη ομάδα των εθελοντών, που φροντίζει να είναι όλα στην εντέλεια σε όλη τη διάρκεια της Κατασκήνωσης.
Τα παιδιά μόλις περνούσαν την κλειστή πύλη της Κατασκήνωσης ξεχνούσαν τις δύσκολες μέρες που έζησαν το χειμώνα και γέμιζαν το χώρο με κέφι, δημιουργικότητα, συστηματική προσπάθεια, έντονα συναισθήματα, φροντίδα, αποδοχή και αγάπη. Μια ακόμα εξαιρετική Κατασκήνωση προστέθηκε στις επιτυχημένες Κατασκηνώσεις των τελευταίων χρόνων.
Παιδιά και εθελοντές δημιουργήσαμε μια κοινωνία σεβασμού του άλλου, υπερασπιστήκαμε έμπρακτα τα δικαιώματα των παιδιών, τους παρείχαμε εξαιρετική διατροφή και δείξαμε σε όλους ότι δεν είναι ουτοπία μια εξελιγμένη, καλλιεργημένη και δίκαιη κοινωνία.

• Συμπληρώθηκαν 90 χρόνια δράσης των Κατασκηνώσεων Χαρούμενα Παιδιά-Χαρούμενα Νιάτα!
• Για 70 χρόνια, από το 1952 συνεχώς μέχρι σήμερα, οργανώνουμε Κατασκηνώσεις στον Άγιο Γεώργιο Μάνδρας στο όρος Πατέρας, όπου έχουν φιλοξενηθεί περίπου 6.000 παιδιά της μεγάλης ανάγκης.
• Η Κατασκήνωση του 2022 ήταν ένα παγκόσμιο χωριό με 197 κατοίκους από 19 χώρες του κόσμου!
• Η Κατασκήνωση λειτούργησε σύμφωνα με τα ISO 9001 και 22000 και μετά από άδεια λειτουργίας του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής.
• Η σίτιση και διαμονή ήταν, όπως πάντα, υψηλών προδιαγραφών με αποτέλεσμα όλοι, παιδιά και εθελοντές, να μην αρρωστήσουν και να φύγουν υγιείς.
• Χορηγοί της φετινής προσπάθειας ήταν περισσότερες από 20 εταιρείες, ιδρύματα και οργανισμοί και πολλοί φίλοι, που θα αναφερθούν αναλυτικά στο επόμενο newsletter, ήταν χορηγοί της φετινής προσπάθειας προσφέροντας χρήματα, τρόφιμα και υλικά.
Δεν υπήρχε επισκεπτήριο και οι πολλοί φίλοι και φίλες που πάντα έρχονται στη Γιορτή των φίλων δεν είχαν, δυστυχώς ούτε αυτή τη χρονιά, τη δυνατότητα να δουν παιδιά και εθελοντές σε δράση.

Χαρούμενα Παιδιά
Φιλοξενήθηκαν δωρεάν 116 παιδιά, από 16 διαφορετικούς τόπους καταγωγής (Ελλάδα, Ουκρανία, Αλβανία, Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ, Σενεγάλη, Σουδάν, Κονγκό, Ισπανία, Λίβανο, Κουβέιτ, Παλαιστίνη, Αγγλία, Φιλιππίνες, Τουρκία). Κάποια από αυτά δεν μιλούσαν Ελληνικά αφού είναι ασυνόδευτα ανήλικα.
Τα παιδιά, 55 αγόρια και 61 κορίτσια 6-12 χρόνων, έζησαν για 18 μέρες σε μια κοινωνία που δεν κάνει διακρίσεις που αφορούν το όνομα, το φύλο, την καταγωγή, το θρήσκευμα, την οικογενειακή ή την οικονομική κατάσταση. Έζησαν υγιή και χαρούμενα σε μια κοινωνία οργανωμένη, που τους έδωσε τις ευκαιρίες να ανακαλύψουν και να αναδείξουν τα ταλέντα και τις δεξιότητες τους στις Τέχνες και τον Αθλητισμό και να ζήσουν μαζί με άλλα χωρίς πείνα, βία και αποκλεισμούς.

Χαρούμενα Νιάτα
81 Άνθρωποι από 7 χώρες του κόσμου (Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία, Τσεχία, Αλβανία, Αργεντινή) αφιέρωσαν ελεύθερο χρόνο και γνώσεις και δούλεψαν χειρονακτικά και πνευματικά για να οργανωθεί και να λειτουργήσει η Κατασκήνωση. Κανένας από αυτούς δεν αμείφθηκε. Ήταν όλοι τους εθελοντές!
Στην Κατασκήνωση, όλο το διάστημα βοήθησαν 43 εθελοντές, σαν επιτελείο ή ομαδάρχες, ενώ άλλοι 38 βοήθησαν για μικρότερο χρονικό διάστημα κυρίως σε υποστηρικτικούς ρόλους. Πρόσφεραν τον καλύτερο εαυτό τους και τους ευχαριστούμε θερμά όλους.